Babeczki z gruszką

by - listopada 05, 2017


Witajcie:) Dziś słodki przepis na szybki deser. Któż z nas nie lubi babeczek? Są proste w wykonaniu, wymagają małej ilości składników i poprawiają nastrój:D A więc do dzieła😊

SKŁADNIKI:

a) Ciasto
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju 
  • 0,5 szklanki cukru
b) Dodatki:
  • 3 małe gruszki, ja użyłam gatunek Rocha, lub 2 średniej wielkości
  • 1 łyżeczkę masła
  • 1 łyżeczkę cukru trzcinowego
  • 40-50 gram startej czekolady mlecznej 

WYKONANIE: 

A) Dodatki:

Gruszki obieramy, kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy na maśle z cukrem trzcinowym, około 10-15 min, aż gruszki zmiękną. Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach. 

b) Ciasto:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy do nich żółtka, mleko,proszek, olej, połowę czekolady oraz powoli przesianą mąkę.  Mieszamy trzepaczką.  Blaszkę do babeczek wykładamy papierowymi foremkami. Do każdej z nich dajemy po łyżce ciasta, następnie łyżeczce gruszek i wierzch przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Na koniec  posypujemy reszt a czekolady. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 25-30 minut i gotowe!





Jeśli nie lubicie gruszek, możecie w ten sam sposób udusić jabłka, lub po prostu pół kostki czekolady mlecznej. Piszcie w komentarzach z czym Wy najbardziej lubicie jeść babeczki:) Miłego dnia, A.

You May Also Like

4 komentarze

  1. Uwielbiam gruszki, chociaż nie ma już tak dobrych jak kiedyś. Ciastko wygląda smakowicie, może wypróbuję w weekend

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama