Pierogi ruskie z koperkiem

by - grudnia 15, 2017


Witajcie😊Święta coraz bliżej, nie da się ukryć, więc pora na przepis, który może Wam się przydać podczas przygotowania kolacji Wigilijne, bo ciasto jest idealne do uszek, jak i pierogów z kapustą i grzybami🌲A więc w tym poście pokarzę Wam, jak zrobić pierogi ruskie z koperkiem, bo lubię trochę urozmaicić tą klasykę:)

SKŁADNIKI:

A) CIASTO:
  • 600-700 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 300 ml ciepłej, przegotowanej wody
B) FARSZ:
  •  ok. 800 g ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • garść drobno pokrojonego koperku
  • 250 g sera półtłustego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
C) OMASTA: 
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 duża cebula

  WYKONANIE:

 

B) FARSZ:
Obieramy ziemniaki, gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki ostygną, ugniatamy je tłuczkiem i przenosimy do miski. Dodajemy ser, przesmażoną wcześniej na maśle cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), doprawiamy, dodajemy pokrojony koper. Dokładnie mieszamy.
 

A) CIASTO:
Do miski wsypujemy 600 g mąki, dodajemy 1 jajko i powoli dolewamy wody. Wyrabiamy aż ciasto zacznie nam się odklejać od dłoni. Podsypujemy mąką, jeśli dodamy za dużo wody. Na końcu na wysypaną mąką stolnicę wyciągamy ciasto.
C) OMASTA:
Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło lub margarynę, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor.
D) LEPIENIE:
Z ciasta odcinamy kawałek, posypujemy mąką i wałkujemy na cienkie płaty, kilka milimetrów. Wycinamy z nich szklanką okręgi. 
Następnie nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół i dobrze sklejamy brzegi.




Gdy powoli kończymy lepić pierogi, nastawiamy wodę na gaz, solimy i czekamy aż zacznie kipieć. Wrzucamy po kilka pierogów, gotujemy 6-8 min, wyciągamy, przepłukujemy wodą i polewamy omastą na talerzu. Smacznego😋

Z podanym składników wyszło mi około 70 pierogów. Jeśli lubicie, to polewajcie je skwarkami z boczku, też będą pyszne! Uwielbiam pierogi, a ten przepis na ciasto wykorzystuję do zrobienia uszek czy pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli robicie uszka, to zamiast szklanki użyjcie kieliszka do wykrajania krążków😃

A Wy też jesteście zwolennikami domowej kuchni? Pierogi z jakimi farszami lubicie? Piszcie w komentarzach. Miłego dnia, A.
___________________________________________________________________________
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego  FACEBOOK 
i/lub 
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAM

You May Also Like

5 komentarze

  1. Wczoraj miałam!!! To chyba moje ulubione pierogi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ruskie! Ale jeszcze nigdy nie jadłam z koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z koperkiem mają jeszxze lepszy smak😊

      Usuń
  3. Ciekawe jak smakują z koperkiem Przyznam że zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama